Edellisessä blogissa esiteltiin viisi avainsanaa/kysymystä Social Media Examinerin suuresta somekyselystä. Lukijoita säästääksemme esittelimme siinä vain kaksi ensimmäistä eli taktiikan ja sitouttamisen. Ei kuitenkaan päästetä ketään helpolla, vaan jatketaan siitä mihin jäätiin. Jäljellä olevat avainsanat ovat: (tulosten) mittaaminen, yleisö ja työkalut. Katsotaanpas minkälaisia kysymyksiä näistä saa aikaan.
On aika itsestään selvää, että ihmiset haluavat tietää mitä saavat vastineeksi sijoitetuille varoilleen. Social Media Examiner tarjoaa simppelin kaavan millä voi mitata tuottoja (ROI): (Return- investment/investment x 100). Investment (sijoitus) nyt on aika selvää kauraa mutta mitä return (tuotto) tässä yhteydessä tarkoittaa?
Käytännössä sillä haetaan sitä, mitä tavoittelet some kampanjallasi. Se voi olla vaikkapa myynnin määrän lisääminen, asiakasymmärryksen kasvattaminen tai yleensäkin brändin tunnettavuuden kasvattaminen. Myynnin määrän lisäämisestä saadaan konkreettinen luku ROI kaavaan, mutta muut osoittautuvat olemaan hieman monimutkaisempia. Todennäköisesti tarvitset jonkin ohjelman/työkalun, millä saat purettua datan järkevämpään (laskettavampaan) muotoon.
Pienenä huomiona vielä, että voiton tavoittelu ei oletuksena ole sosiaalisen median markkinoinnissa heti ensimmäinen tavoite. Tavoitteena ensisijaisesti on kerätä dataa asiakkaista ja kasvattaa tunnettuutta, jota sitten käytetään myynnin kasvattamiseen. Yleisesti ottaen myös mm. sitouttaminen, tunnettavuuden kasvattaminen ja luotettavuuden julkiluonti ovat tärkeämpiä kuin pelkkä myynnin kasvattaminen (sosiaalisen median avulla).
Ensinnähän pitää määrittää mitä halutut kohderyhmät ovat ja mistä sosiaalisen median palvelusta nämä löytyvät. Lähtökohtaisesti Facebook on paras kanava B2C markkinointiin, ainakin Social Media Examinerin tutkimuksen perusteella (66 % vastanneista valitsi tämän ykkösvaihtoehdoksi). B2B markkinointia taas hallitsi LinkedIn 40 % vastanneen voimalla (Facebook kakkosena 37 pinnalla). Totta kai näitä kanavia voi täydentää muillakin palveluilla kuten vaikka Twitterillä ja Suomessa kovassa nosteessa olevalla Instagramilla.
Jokaiselta tietenkin (toivottavasti!) löytyy syväanalyysi haluamastaan kohderyhmästä, joka auttaa keksimään heille aidosti kiinnostavaa sisältöä (huom. aiemmassa blogissa mainittu videosisältö). Sosiaalisen median palvelut myös tarjoavat kohdennettua mainontaa mikä auttaa varmuudella saavuttamaan haluamansa ryhmät. Toki hyvä näkyvyys sosiaalisissa medioissa kasvattaa myös hakukoneiden osumien määrää.
Esimerkkinä kirjoita ”Kynä” Googleen ja katso ensimmäiset haun tulokset. No, Wikipedian artikkelit ovat kaksi ensimmäistä ei-maksettua tulosta, kolmantena sitten Verkkokauppa.com, millä on lähes 140 000 tykkääjää Facebookissa vrt. Clas Ohlson Suomi reilut 27 000 tykkääjää.
Social Media Examiner oli listannut viisi kätevintä sosiaalisen median hallintaan tarkoitettua työkalua/ohjelmaa sivustollaan. Nämä ohjelmat ovat Everypost, Buffer, SocialOomph, Hootsuite ja Sprout Social. Kannattaa ehdottomasti vilkaista tästä linkistä tarkempia tietoja kyseenomaisista ohjelmista: http://www.socialmediaexaminer.com/5-social-media-management-tools-to-save-time/.
Viitattu tutkimus on tehty maailmanlaajuisesti (suurin osa vastaajista 52 % USA:sta) ja luultavasti ei heijastu täydellisesti suomalaiseen markkinointikulttuuriin. Yleisesti ottaen me seuraamme kuitenkin USA:n asettamia trendejä pienellä viiveellä. Suoria viitteitä kuitenkin on havaittavissa, varsinkin sponsoroiduissa julkaisuissa. Suuri osa Facebookissa vastaan tulevissa mainoksissa ovat nykyään videosisältöä. Kuitenkin nämä viisi avainsanaa on tärkeä ymmärtää, jotta saisi sosiaalisen median markkinoinnistaan kaiken irti.
(Teksti pääosin Tuomas Poropudas)
Lähteet:
http://www.socialmediaexaminer.com/social-media-marketing-industry-report-2016/
https://blogs.oracle.com/socialspotlight/wheres-the-social-roi
Julkaistu: 17.6.2016