Ajankohtaista

Sosiaalinen media, nyt

Kirjoittaja: Jukka Weissenfelt

Henkilökohtaisesti olen seurannut eduskuntavaalit vs. sosiaalinen media – keskustelua hämmästyneenä. Useiden puolueiden johtohahmot ovat kommentoineet, että nämä eivät vielä ole sosiaalisen median (some) vaalit. Mikseivät nämä ole some – vaalit? Syy on yksinkertainen: kansanedustajaehdokkaat eivät halua osallistua dialogiin ihmisten kanssa verkossa. Ihmiset haluaisivat selvästi jakaa mielipiteitä ehdokkaiden kanssa, ilman pakkasessa värjöttelyä Turun, Tampereen tai Oulun toreilla. Kansanedustajaehdokkaat luottavat perinteisiin medioihin. Perinteisten medioiden vahvuus on niiden näennäinen huomattavuus – ja näinhän asiat on tehty jo vaikka kuinka kauan. Ehkä ehdokkaat ovat budjetoineet markkinointinsa ja brändäyksensä vuoden 2010 alussa?

Muutosvastarintaa vai silkkaa piittaamattomuutta? Sosiaalinen media pelottaa useita. Juuri eilen Yle uutisoi erään kansanedustajaehdokkaan sanoneen, että ”Facebookissa parveilee vaikka minkälaista porukkaa”. Sosiaalisessa mediassa esiintyy oikeita ihmisiä, jotka edustavat varmasti jokaisen yhteiskuntaluokan toimijoita. Sosiaalinen media on muuttanut normaalia arvostushierarkiaa. Esimerkiksi Twitterissä kaikilla on alussa tasan nolla seuraajaa. Enää ei ole tärkeää kuka sanoo, vaan mitä sanotaan. Sisältö on kaikkein tärkeintä.

Tammikuun lopulla törmäsin mielenkiintoiseen blogi-kirjoitukseen:
http://harto.wordpress.com/2011/01/28/namako-sosiaalisen-median-vaalit-tuskin/. Fakta on, että ehdokkaat eivät hyödynnä esimerkiksi Facebook – seuraajiaan käytännössä mitenkään. Mikseivät ehdokkaat keskustele potentiaalisten äänestäjien kanssa heidän omaa nimeään kantavilla foorumeilla? Mikseivät ehdokkaat vie kohuttua varainkeruuta Facebook – seuraajien luokse? On totta, että näiden asioiden sisäistämisen pitäisi tulla ehdokkailta itseltään. Minä, tai kukaan muukaan ei voi heitä pakottaa panostamaan Facebook – sivustoihinsa tai edes siihen tärkeimpään, eli sisältöön, verkossa. Ehkä olisi aika jo pikkuhiljaa herätä todellisuuteen, sosiaalinen media on täällä, nyt.

Ps. Twitterissä vaalikeskusteluun voi osallistua helposti käyttämällä #vaalit #vaalit2011 -tageja.

Jukka Weissenfelt

Julkaistu: 10.2.2011